Itsenäisyyttä juhliva EU-Suomi on muunnelma sadusta keisarin uusista vaatteista. Kuten ei keisarilla ollut vaatteita lainkaan, ei ole EU-Suomella valtiollista itsenäisyyttä.
Asetelma on lievimmin sanottuna rivo, sillä Suomen voimassa oleva perustuslaki lähtee siitä, että Suomi on itsenäinen, ”täysivaltainen” tasavalta, jossa ylin valta, ”valtiovalta” kuuluu Suomen kansalle.
EU-Suomi ei ole itsenäinen, koska EU:n lainsäädäntö on jäsenmaiden lakien yläpuolella, samoin ovat EU:n tuomioistuimen päätökset ylimpinä ja Suomi on luopunut omasta ulkopolitiikastaan ja sitoutunut unionin ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan. Ylin valta ei Suomessa kuulu enää Suomen kansalle, jota eduskunnan pitäisi edustaa. Ylin valta kaikissa EU:n toimivaltaan kuuluvissa asioissa on EU:n elimillä.
Joidenkin mielestä Suomen itsenäisyyteen riittää se, että Suomi voi halutessaan erota EU:sta. Yhtä hyvin voi avioliittoa väittää mitättömäksi sillä perusteella, että siitä voi erota.
Tilanne on vähintään merkillinen. Suomen itsenäisyyden poisluovuttaneet voimat näyttävät ylivoimaisilta. Eduskunnassa ei ole yhtään puoluetta, jonka tavoitteena olisi maamme itsenäisyyden palauttaminen, siis ero EU:sta. Ellei kyse olisi niin vakavista asioista, voisi unionisteja onnitella. He ovat puolueineen, etujärjestöineen, tutkimuslaitoksineen ja kirkkoineen hiljentäneet europolitiikan vaihtoehdot, kuin niitä ei olisikaan.
Kuitenkin tulevaisuus voi yllättää. Valheelle perustuva politiikka tuskin on kovin pitkäikäinen. Vielä joskus on aihettakin itsenäisyyden juhlimiseen.
Tuleva Suomen itsenäisyys tarvitaan kaikkia koskevan hyvinvoinnin, aidon demokratian ja kansainvälisen yhteistyön perustaksi.