Jossakin on siis vikaa. Valtiovalta ei ole tehnyt riittävästi, jotta nuoret voisivat pärjätä yhteiskunnan ja työelämän muutoksissa.
Tuhannet nuoret jäävät vuosittain ilman koulutuspaikkaa. Monet koulutuspaikan saaneet tekevät pitkiä aikoja töitä ilman palkkaa. Satojatuhansia suomalaisia, joiden joukossa on paljon nuoria, on jatkuvasti palkattomassa työharjoittelussa.
Suuri osa tarjolla olevista työpaikoista on osa-aikaisia tai pätkätöitä sellaisella palkalla, jolla ei elä. Kun tarjolla on provisiopalkkaista roskalehtien myyntityötä, on syytäkin puhua paskatöistä. Tämän päivän paskatyön ero muutaman vuosikymmenen takaisessa maatalousyhteiskunnassa yleiseen lannanlevitykseen on selvä. Ero on työn mielekkyydessä tämän päivän tappioksi.
Samaan aikaan päättäjät hokevat, että työuria pitää pidentää. Näin pitää tehdä, vaikka koneet tekevät yhä suuremman osan ihmistyöstä ja todellinen työttömien määrä on kaksinkertainen virallisiin työttömyyslukuihin verrattuna.
Päättäjien puheiden ja vallitsevan todellisuuden välinen ristiriita ei jää huomaamatta, vaikka siitä ei julkista keskustelua juuri käydäkään. Valtiovalta hyväksyy johtajien ja yritysten äärimmäisen ahneuden. Samaan aikaan pienituloisimmille tarjotaan tulonmurusia, jotka toisella kädellä viedään.
Nuoret ovat oppimiskykyisiä. Kaikki eivät halua tarjolla olevaan oravanpyörään. Osa jättäytyy mieluummin yhteiskunnan ulkopuolelle kuin hukkaa aikansa mielettömiltä tuntuviin asioihin.
Kun yhteiskunta toimillaan osoittaa, että osa meistä on tarpeettomia, voimme katsoa yhdessä peiliin. Kun systeemi syrjäyttää nuoria, on heitä turha syyttää. Terve ja tasapainoinen yhteiskunta tarvitsee jokaista. Ja terveessä yhteiskunnassa on enemmän työkykyisiä kuin sairaassa. Jokaiselle työkykyiselle on mielekästä tekemistä. Ellei ole, vika on systeemissä.
Nuoret ansaitsevat näkymän tulevasta ja toivoa paremmasta. Tarvitaan perustavia muutoksia. Kaikkien pärjääminen on nostettava harvoja hyödyttävän kilpailun tilalle.