Itsenäisyyspuolue sai koko maassa puoli prosenttia eduskuntavaalien äänistä, noin 13 500 ääntä. IPU oli yksi vaalien voittajista. IPU kasvatti äänimääräänsä kaikista puolueista neljänneksi eniten, yli kymmenellä tuhannella. Lähtötaso oli toki kovin alhaalla. Vaalitulos ei välttämättä tunnu voitolta, kun jäimme tavoitteesta, joka oli nousu eduskuntaan. Vaalitulokseen voi olla vähän pettynyt, mutta mielestäni kovin pettynyt ei kannata olla.
Voimme olla ylpeitä siitä, mitä olemme yhdessä tehneet. Meidän, siis IPU:n ihmisten ansiosta suomalaisille on ollut tarjolla todellinen vaihtoehto maatamme ja sen kansalaisten tulevaisuutta tuhoavalle politiikalle.
Mikä tärkeintä, tuo vaihtoehto on tarjolla edelleen. Ja sen tulee olla entistä näkyvämmin ja painavammin esillä. Nyt vaalien jälkeen on oikea aika tehdä tilannearvio. On syytä ottaa oppia menneestä ja miettiä tarkkaan, mitä teemme jatkossa.
Miksi sitten IPU sai vain puoli prosenttia äänistä? Syitä on monia. Näkyvyytemme oli parempi kuin aiemmin, mutta kuitenkin jäimme valtamedian syrjinnän alle. Käydyt vaalit eivät olleet reilut. Yksi merkittävät tekijä on syvälle moniin mieliin iskostunut ajatus äänten hukkaan menemisestä. Tuo vääristynyt käsitys äänestämisen tarkoituksesta on osaltaan johtanut siihen, että moni äänestää vastoin omaa etuaan.
Vaalituloksen perusteella käydään nyt hallitusneuvotteluja, joiden lopputulos on vielä auki. Todennäköistä on, että edellisessä eduskunnassa hallituksen ulkopuolella olleet ovat nyt hallituksessa. Se on toivottavaa, jotta äänestäjät näkevät mitä ovat tilanneet.
On tavallista todennäköisempää, että alkanut eduskuntakausi ei kestä neljää vuotta. Sen verran suuret tulevat olemaan paineet hallituspuolueita ja leikkauspolitiikkaa kohtaan noiden puolueiden sisältä.
IPU:n työllä on koko ajan vaikutusta. Suuri osa tuosta vaikutuksesta jää meiltä kaikilta pimentoon. Joka tapauksessa jo se on arvokasta, että eurovetoiselle politiikalle on tarjolla vaihtoehtoja. IPU:n joitakin tavoitteita – kuten perustulo ja pienten tulojen verovapaus - lainaavat monet muut puolueet ohjelmiinsa. Sekin on vaikuttamista.
IPU:n työ on edelleen eräänlaista perustuksen rakentamista. Se on samalla hyvin tärkeää ja epäkiitollista. Ilman kunnollista perustusta ei mikään rakennelma kestä. Ja nyt on kyse kestävämmän tulevaisuuden rakentamisesta Suomelle ja suomalaisille. Kun työtä tehdään talkoilla ja valtamedian syrjiessä, tarvitaan uskoa omaan asiaan. Nyt vaalien jälkeen jokainen miettii tavallaan, onko sitä uskoa riittävästi ja onko tässä kaikessa mieltä.
IPU:n tavoitteiden ja ohjelman ajankohtaisuus ja tärkeys ei ole hävinnyt mihinkään. Edelleen tarvitaan myös työtä noiden tavoitteiden puolesta.
Mikä voi olla tärkeämpää kuin tehdä työtä kaikkien pärjäämisen ja kestävämmän tulevaisuuden puolesta?
Aikataulun mukaan seuraavat vaalit ovat kuntavaalit huhtikuussa 2017. Valmistautuminen kuntavaaleihin on aloitettava pikimmin. On perustettava lisää paikallisosastoja ja etsittävä ehdokkaita.
IPU:n ensimmäinen haaste on koota puolueen uudelleen rekisteröintiin tarvittavat 5000 kannattajakorttia. Keräystyö voidaan hyödyntää IPU:n mainontana. Sen sijaan, että keräys olisi rasite, se siis voidaan nähdä mahdollisuutena.
IPU:n tulevaisuudesta
Aika on puolellamme. Elämme murrosaikaa, jossa kypsyy toisenlainen tulevaisuus. Nykyinen talousmalli on tuhoamassa itsensä. Demokratian ja vapauden nimissä on pystytetty harvainvaltainen järjestelmä, joka kiristää otettaan. Tuo otteen kiristäminen tapahtuu monin tavoin. Eriarvoistuminen ja köyhtyminen selitetään ikään kuin luonnonvoimien aikaansaamaksi, vaikka kyse on poliittisista päätöksistä. Ihmisten pitäisi tehdä enemmän töitä vähemmällä palkalla, vaikka samalla rakennetaan tehtaita, jotka eivät työllistä enää ketään. Rahasta – pikemminkin sen kasaamiseen erikoistuneista – on tehty isäntä, kun sen pitäisi olla väline ja renki.
Tässä ei ole meille uutta. Mutta on hyvä joskus muistuttaa itsellemme, miksi IPU on merkittävä puolue. Siksi, että meillä on olemassa vaihtoehto nykyiselle kurjistamispolitiikalle.
Aidon kansanvallan ja kaikkia koskevan hyvinvoinnin perustaksi tarvitaan valtiollinen itsenäisyys, siis ero eurosta ja EU:sta. Itsenäisyys ja puolueettomuus tarvitaan, jotta Suomi voi elää rauhassa ja olla turvallisuutta lisäävä tekijä pohjoisessa Euroopassa.
Ja todellakin - IPU on suurin Suomen itsenäistymistä ajava puolue!
Keskitytään omaan työhön ja mahdollisuuksiin – ei siis ongelmiin. IPU:lle tulee uudet nettisivut, piirien toiminta pitää vakiinnuttaa, tarvitaan paljon lisää paikallisosastoja, on syytä aloittaa valmistautuminen myös tuleviin eduskuntavaaleihin, 2018 presidentin vaalissa täytyy olla mukana ehdokas, joka vaatii Suomen itsenäistymistä ja puolueettomuuspolitiikkaa. Toivon myös, että me osaltamme huolehdimme, että noin vuoden sisällä toteutetaan kansalaisaloitekeräys, jolla vaaditaan kansanäänestystä EU-jäsenyydestä vuodelle 2017, jolloin Suomen itsenäistymisestä tulee kuluneeksi sata vuotta.
IPU:n linja on kestävällä pohjalla. Tärkeissä asioissa edelläkävijänä oleminen on vaivan arvoista. Olemme osa ratkaisua tulevien sukupolvien hyväksi.