Nykyinen hallitus tarjoaa edellisten keskustavetoisten hallitusten tavoin kuntien talouskriisin lääkkeeksi kuntaliitoksia. Kuntien määrän vähentäminen ei kuitenkaan ratkaise kuntien perusongelmia.
Yksi kuntien perusongelma on rahan puute. Se johtuu harjoitetusta politiikasta. Valtio määrää kuntia ja EU määrää valtiota. EU:n keskeinen idea on julkisen sektorin supistaminen. Tämä tarkoittaa mm. terveyspalvelujen yksityistämistä, joka on johtanut kasvavan eriarvoisuuteen.
Käsittämätön sotku on käsillä, kun Kataisen hallituksen ajaman suurkuntamallin ohessa yritetään tehdä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta. Kuntien määrän jyrkkää vähentämistä perustellaan sillä, että se mahdollistaa terveyspalvelujen uudistamisen. Hallituksen pyrkimys johtaisi siihen, että maakunnista tulisi kuntia. Siinä taas ei ole mitään järkeä.
Kuntien määrällä ja terveydenhoitojärjestelmän uudistamisella ei pitäisi olla mitään tekemistä keskenään. Kunnat voivat tuottaa palveluja yhdessä ilman kuntaliitoksia. Terveydenhoidon rakenteita on järjestettävä uudelleen. Esimerkiksi terveyskeskukset ja keskussairaalat on saatettava yhden hallinnon alle. Näin voidaan korjata terveydenhuollossa nyt ilmenevää hoitoketjujen toimimattomuutta.
Terveydenhoitojärjestelmän uudistamisessa pallo on valtiolla. Kunnilla ei ole keinoja korjata esim. lääkäripulaa. Valtiovallalla on keinoja jos on tahtoa ja osaamista. Sama pätee kuntien talousongelmiin. Kunnat ovat puun ja kuoren välissä.
Terveydenhoitoa ja muita peruspalveluja lamauttava kriisi on korjattavissa vain hallituksen ja eduskunnan päätöksillä, joilla kunnille maksetaan niiden tarvitsemat riittävät valtionosuudet. Jotta tämä on mahdollista ja jotta Suomessa voidaan toteuttaa inhimillistä ja oikeudenmukaista politiikkaa, on palautettava maamme itsenäinen päätösvalta. Se tapahtuu irtautumalla suuryritysten etuja ajavan EU:n määräysvallasta eduskunnan päätöksellä.
Vain itsenäisen päätöksenteon avulla voimme rakentaa järjestelmän, jossa suomalaisten työn tulokset jäävät hyödyttämään koko yhteiskuntaa. Sen avulla turvaamme, että valtiolla on käytettävissään tarpeelliset taloudelliset resurssit kuntien tukemiseksi.