Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten lähes 3400 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 59,2 prosenttia. Se on poikkeuksellisen vähän. Puoluekantaansa siis ei kertonut 40,8 prosenttia. Epävarmuus puoluekannasta on lisääntynyt merkittävästi. Eduskuntavaaleissa 2011 äänestysprosentti oli 70,5.
Puolueiden kannatusprosentit näyttävät toisenlaisilta kun lasketaan niiden eduskuntavaaliäänet ja gallupkannatus suhteessa äänioikeutettujen määrään eikä vain kantansa ilmoittaneisiin.
Keskusta on ainut eduskuntapuolue, joka on parantanut kannatustaan eduskuntavaaleista. Se sai 2011 vaaleissa 11,1 prosenttia äänioikeutettujen äänistä. Nyt sen gallupkannatus on 12,8 prosenttia. Kokoomus on pudonnut luvuin 14,4 – 11,4, Perussuomalaiset 13,5 – 10,3 ja Sdp eniten eli 13,5 – 9,8.
Muiden eduskuntapuolueiden luvut ovat: Vasemmistoliitto 5,7 – 4,7, Vihreät 5,1 – 4,7, Rkp 3,0 - 2,4 ja Kristillisdemokraatit 2,8 - 2,2.
Tällaista vertailua voidaan kritisoida sanomalla, että vain annetut äänet lasketaan. Kuitenkin päätöksenteon kansanvaltaisuuden ja hyväksyttävyyden kannalta on suuri merkitys sillä, mikä on kansalaisten halu osallistua.
Kataisen hallituksen kuuden puolueen kyselykannatus on nyt yhteensä 35 prosenttia äänioikeutetuista. Kuinka oikeutettuja siis ovat hallituksen päätökset? Neljän suurimman puolueen yhteinen kannatus on vain hieman suurempi kuin on niiden määrä, jotka eivät tue mitään puoluetta.
On sanottu, että demokratia on ilveilyä, jos äänet voidaan ostaa eikä köyhimmillä ole mahdollisuutta osallistua tasavertaisesti. Miten mahtaa olla Suomessa v. 2013? Verovaroista maksetaan eduskuntapuolueille puoluetukina n. 40 miljoonaa euroa. Eduskuntaan pyrkivät puolueet saavat tulla toimeen omillaan. Merkittävää on sekin, että valtakunnallinen julkisuus on hyvin syrjivää eduskuntaan pyrkiviä puolueita kohtaan. Edes valtion Yleisradio ei kerro kuukausittaisissa puoluegallupeissaan eduskuntaan pyrkivien puolueiden nimiä kyselyjä tehdessään eikä julkistaessaan. Ne ovat ryhmä ”muut”.
Sekä Euroopan neuvoston (joka ei ole EU:n elin) korruption vastainen toimielin, Greco, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön, ETYJ:n vaalitarkkailuelin ovat huomauttaneet Suomea eduskuntaan pyrkivien puolueiden syrjinnästä rahoituksessa ja Ylen vaaliohjelmien järjestämisessä.
Rakenteellisen korruption vallassa olevaa edustuksellista demokratiaa on mahdollista tervehdyttää suoralla demokratialla. On otettava käyttöön sitovat kansanäänestykset. Tuokin muutos on kuitenkin tehtävä eduskunnassa. Ja siihen tarvitaan äänestämistä toisin.