keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Henkinen kaaos vallitsee - nyt vaihtoehtoja pöytään

Asiantuntijoiden mukaan yritysjohtajien kohtuuttomat palkkiot, eliitin mässäily ja pääomapiirien veroparatiisikytkökset saavat tavallisen palkansaajan tuntemaan itsensä petetyksi. Näin kirjoittaa Taloussanomissa toimittaja Toivo Martikainen.

Helsingin yliopiston poliittisen historian professori Pauli Kettunen toteaa, että ”Keskiluokka joutuu totuttelemaan ajatukseen, että eliittiryhmät eivät kuulukaan enää ’meihin’, vaan edustavat globaalia kapitalismia kansallisen yhteiskunnan ulkopuolella”.

On hyvin ongelmallista, jos ihmisiltä katoaa toivo tai ajatus siitä, että he voivat rakentaa elämäänsä rationaalisesti, sanoo yliopistonlehtori Anu Kantola Helsingin yliopistosta

Erinomaisen artikkelin oleellista antia on väite ”Silmiinpistävää on poliittisten vaihtoehtojen puute. Kukaan ei tarjoa uskottavaa vaihtoehtoa leikkauspolitiikalle ja kilpailukykypuheelle..”

Professori Kettunen kysyy, että ”Jos uskottavaa poliittista vaihtoehtoa ei ole, mihin tyytymättömyys kanavoituu?” Ja vastaa ”Historialliset esimerkit eivät lupaa hyvää. Useimmiten keskiluokan tyytymättömyydestä puhutaan fasismin ja kansallissosialismin nousun taustana.”

Tällaisesta on jo merkkejä. Vaikeuksia halutaan ratkoa kääntymällä kanssaihmisiä vastaan. Näyttää jopa siltä, että on helpompaa lähteä toisia vastaan kuin puolustamaan jotakin arvokasta yhdessä.

Toki on olemassa myös rakentavia vaihtoehtoja vallitsevalle politiikalle. Valtamedia kuitenkin vaikenee niistä. Kun valtamedia vaikenee niiden vaihtoehdoista, joilla ei ole vielä riittäviä voimavaroja nostaa omaa viestiään julkisuuteen, onko mediassa myös katsottava peiliin?

Itsenäisyyspuolueen tavoiteohjelman otsikko on ”Kaikkien pärjääminen harvoja hyödyttävän kilpailun edelle”. Itsenäisyyspuolue tulee tekemään voitavansa, että sen esittämä vaihtoehto tulee kansalaisten tietoon ja julkiseen keskusteluun.

Nyt vallitse henkinen kaaos. Sen muuttuminen avoimeksi kaaokseksi voidaan vielä välttää. Kritiikin lisäksi tarvitaan perusteltuja vaihtoehtoja nykyiselle politiikalle. Ne pitää saada kansalaisten harkittavaksi. Myös sellaiset vaihtoehdot, jotka ovat nykyisille vallanpitäjille – taloudelliselle ja poliittiselle eliitille – vastenmielisiä.

Ei kommentteja: