maanantai 8. huhtikuuta 2013

EU vaatii yksityistämään kuntien vesihuollon, kaukolämmön, satamat jne. – Ollaanko taas EU-kriittisiä?

Kuntaministeri Virkkunen kertoi Keskisuomalaisessa 29.12.2012: "EU vaatii, että kuntien täytyy yhtiöittää sellaiset toiminnot, jotka toimivat markkinoilla. Yhtiöittämistä tullaan ministerin mukaan esittämään ainakin vesihuollossa, energiatoiminnoissa, työvoimapoliittisessa aikuiskoulutuksessa sekä satamissa ja kuntien ruokapalveluissa.

Kuntaministerin mukaan ”Kunnat ja markkinat -tematiikka tulee olemaan keskeinen osa myös valmisteilla olevaa kuntalain kokonaisuudistusta”. Näin siis kuntaministeri joulukuussa 2012. EU:n vaatimusten mukainen hallituksen esitys tulee kevään 2013 aikana. Esitys tullee vaikka kevättä ei tulisikaan.

Vesihuolto on elintärkeä palvelu. Sen ja kuntien hallussa olevan teknisen perusrakenteen yksityistäminen on vakava asia. Tämä kokonaisuus on jäänyt näihin asti hallituksen muun kuntasekoilun varjoon.

Aiemmat kokemukset julkisten palvelujen yksityistämisistä kertovat mitä on tulossa. Maksut nousevat ja kasvavista maksuista suuri osa päätyy ulkomaisten suuryritysten ja –sijoittajien taskuihin. Kansa maksaa ja päättäjät levittelevät käsiään: ”Ei me muuten, mutta kun EU vaatii. Ja kun siellä nyt ollaan…”.

Mahatma Gandhi sanoi Intian asemasta Britannian siirtomaana seuraavaa: ”Maan vaikein ongelma oli siirtomaa-asema, johon sisältyi sekä poliittinen että myös taloudellinen riisto. Niiden vuoksi kehitys ei ollut mahdollinen monella muullakaan alalla yhteiskunnassa.”

Suomen poliittinen ja taloudellinen riisto on todellisuutta. Ja aivan kuten ennen Intiassa, kehitys ei ole riistetyssä maassa mahdollista monella muullakaan alalla yhteiskunnassa.

Kansalaisten enemmistö ei tuota riistoa hyväksy. Monet kokevat kuitenkin voimattomuutta. Mitä oikeasti voi tehdä? Ainakin voi arvostella. Ja siihen on syytä yllin kyllin. EU-kriittisyys on melkein kaikkien huulilla.

On huomionarvoista, että sellainen EU-kriittisyys, johon ei sisälly vaatimusta EU:sta eroamiseen, auttaa nykyisen politiikan jatkumista. Ja tällä hetkellä kaikki eduskuntapuolueet ovat sillä kannalla, että EU:sta ei pidä erota. Tällä hetkellä Suomen suurin puolue, joka vaatii Suomen eroamista EU:sta, on Itsenäisyyspuolue.

Muutos maamme poliittiseen ja taloudelliseen riistoon tulee sen jälkeen, kun päätösvalta maamme asioihin palautetaan Brysselistä Suomeen. Tämän muutoksen tekeminen on suomalaisten käsissä. Sitä voi auttaa vaikkapa vaatimalla kansanäänestystä EU-jäsenyydestä

Ei kommentteja: