Tuore YLE Uutisten kysely kertoo, että äänestäjien mielestä EU-parlamenttiin valittavien tärkein tehtävä on puolustaa Suomen etuja. Korkealla tärkeiden tehtävien listalla olivat myös Suomen itsenäisyyden ja päätäntävallan turvaaminen. Suomen eroaminen EU:sta ja EU:n lopettaminen saivat yhtä paljon kannatusta kuin ulko- ja turvallisuuspolitiikka tai maahanmuuttoasiat.
Kolmasosa vastaajista ei osannut mainita yhtään asiaa, johon EU-parlamentaarikkojen tulisi kiinnittää huomiota.
Kyselyn tulos on hyvin mielenkiintoinen. Se osoittaa, että äänestäjien toiveet ja todellisuus ovat kaukana toisistaan. Näin selittyy myös heikko kiinnostus EU-vaaleja kohtaan.
EU-parlamentissa toimitaan ylikansallisissa parlamenttiryhmissä ja suomalaisia valitaan 736 mepin joukkoon vain 13 eli vajaat kaksi prosenttia. Näin ollen lienee selvää, ettei Suomen etujen ajaminen EU-parlamentissa tuo juurikaan tuloksia.
Kaiken lisäksi käsitys Suomen edusta tuntuu olevan monilta hukassa. Niin se on ainakin niiltä, jotka pitävät EU-Suomen omaa kapeaa päätösvaltaa entisestään kaventavan EU:n Lissabonin sopimuksen voimaantuloa Suomen edun mukaisena.
EU-jäsenyys on vienyt Suomelta valtiollisen itsenäisyyden. Menetetty itsenäisyys voidaan palauttaa eroamalla EU:sta eduskunnan enemmistön päätöksellä. Siitä ei seuraa mitään sakkomaksuja eikä heikennyksiä kaupankäyntiin, opiskeluun tai ihmisten vapaaseen liikkumiseen EU-alueella. Nämä perusasiat olisi jokaisen suomalaisen tärkeä tietää.
Suomen etuja voidaan todellisuudessa ajaa vain silloin kun lainsäädäntövalta Suomen asioissa on Suomen eduskunnalla. Oma päätösvalta antaa myös pohjan tehdä aitoa kansainvälistä yhteistyötä, jota tarvitaan yhä enemmän.
EU-vaaleja voidaan käyttää hyväksi Suomen oman päätösvallan palauttamisessa. EU-parlamenttiin valittu on tärkeä yhteiskunnallinen vaikuttaja – ei niinkään EU:ssa vaan – Suomessa. Siksi merkittävintä, mitä EU-vaaleissa voi Suomessa tapahtua, on EU:sta eroamista vaativan edustajan valinta. Se avaisi vihdoin julkisen keskustelun maamme tulevaisuuden vaihtoehdoista.
18. toukokuuta 2009
Tilaa: Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Jälleen hyvää tekstiä!
"EU-parlamentissa toimitaan ylikansallisissa parlamenttiryhmissä ja suomalaisia valitaan 736 mepin joukkoon vain 13 eli vajaat kaksi prosenttia."
Todellisuudessa tuo valta on murto-osa tuostakin määrästä, sillä joidenkin meppien puheenvuorot painavat enemmän kuin toisten.
Jos Saksan tai Ranskan iso kiho sanoo, että 'näin teemme', niin luuleeko joku, että Matti "anteeksi" Vanhasen sanoilla on jotain painoarvoa päätöstä vastaan ? Hohhoh!
Onnea EU-vaaleihin!
Hei. Ensin ajattelin, että en aio äänestä eurovaaleissa, koska inhoan koko uniooni. En halua mitään tekemistä niiden kanssa. Mutta vastasin kysymyksiin vaalikoneella, ja meillä oli 83 % samaa vastausta. Siksi äänestän sinua. Minäkin haluan, että eroamme EU:sta. Lisäksi haluan, että markka otetaan takaisin. Olen samaa mieltä myös ensimmäisen kommentin kanssa. On epäreilua, että isot maat päättävät, eikä kukaan kuuntele, mitä mieltä Suomi ja pikkumaat ovat.
Suomalainen ei ole tottunut alistumaan komentotalouteen, vaikka historian hämärissä olemme aina ollet komennettavana. Pitään ruotsalaisten ja sitten ryssän. Emme ilmeisesti kuitenkaan pärjää myöskään omillamme. Toki EU-ssa on ollut hyötyäkin. Suomen oikeuslaitosta yrittävät saada kuriin. Sehän on nykyisin kuin sirkus. Parhaan tempun tekijät palkitaan. Oikeudesta ja laista viis.
Kiitos palautteesta.
Olen yrittänyt saada oman kommenttini näkyville jo useamman kerran, mutta yritän vielä : )
Kolmanteen kommenttiin esitän omani: EIT eli Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, johon ilmeisesti viittaat, ei ole EU:n elin. EIT:ssä on mukana 45 valtiota ja sen tuomarit valitsee Euroopan neuvosto, joka sekään ei ole EU:n elin. http://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_ihmisoikeustuomioistuin
Lähetä kommentti