Meneillään oleva talouskriisi on myös talousjärjestelmän kriisi. Julkisuudessa ei kuitenkaan juuri näy keskustelua kriisin perussyistä ja järjestelmän todellisesta uudistamisesta. Tämä on hyvin huolestuttavaa.
Yksi kriisin perussyistä on tyhjästä luodun rahan valtava määrä. Keinottelukuplan summaksi on arvioitu 60 000-1 000 000 miljardia dollaria. Ei kuulosta uskottavalta, että kriisi ratkeaisi lisärahan pumppaamisella markkinoille, niin välttämätöntä kuin se lieneekin. Keinottelukuplaan verrattuna G 20-maiden äskettäin lupaama 1000 miljardin dollarin elvytyspaketti tuntuu vaatimattomalta.
Velka luo taloudellisen kasvun pakon. Tämä kasvu on kestämättömällä pohjalla, kun se perustuu aineellisen kulutuksen lisäämiseen. Viime vuonna me ihmiset kulutimme luonnonvaroja 40 prosenttia enemmän kuin maapallo tuotti niitä. Ja kuitenkin esim. Kiina ja Intia ovat vasta pääsemässä vauhtiin kulutuksessaan.
Aineellisen kasvun pakko on siis tuhoisa vaatimus.
Pankkien valvonnan tiukentaminen ja veroparatiisien kitkeminen ovat välttämättömiä tavoitteita, mutta eivät riittäviä.
Talousjärjestelmän kriisi vaatii uutta ajattelua. On mentävä syvemmälle ja pyrittävä tunnistamaan ja tunnustamaan tosiasiat vaikka ne eivät olisi miellyttäviä. Siten voidaan löytää tie kestävämmälle pohjalle.
Talouden ja markkinoiden tulee olla ihmistä varten eikä päinvastoin.
8. huhtikuuta 2009
Talousjärjestelmän kriisi
Tunnisteet: elvytys, kasvu, keinottelu, markkinat, talousjärjestelmä, talouskriisi
Tilaa: Lähetä kommentteja (Atom)
0 kommenttia:
Lähetä kommentti