18. maaliskuuta 2009

Terveiset Irlannista

Vain irlantilaiset saivat aanestaa EU:n Lissabonin sopimuksesta. He hylkasivat tuon "sopimuksen" kesalla 2008 huolimatta siita, etta Irlannin valtapuolueet ja valtiojohto ajoivat sen hyvaksymista voimakkaasti. Tulos ei kelvannut EU:lle, joten irlantilaiset joutuvat aanestamaan samasta sopimuksesta uudelleen lokakuussa 2009.

Mika on tama Lissabonin sopimus? Se on kaytannossa sama, kuin EU:n perustuslaki, jonka ranskalaiset ja hollantilaiset hylkasivat omissa kansanaanestyksissaan. Koska EU:n perustuslakia ei voitu aanestyttaa uudelleen ranskalaisilla ja se olisi kaatunut mm. Britanniankin kansanaanestyksessa, EU-johtajat keksivat, etta muutetaan EU:n perustuslain nimeksi Lissabonin sopimus. Samalla tehtiin joitakin naennaisia muutoksia, joilla ei ole kaytannon merkitysta.

Jos Lissabonin sopimus tulee voimaan, se tekee EU:sta kaytannossa liittovaltion ja EU:n jasenmaiden kansalaisista EU-valtion kansalaisia. "Sopimus" myos siirtaisi merkittavalla tavalla valtaa pienilta jasenmailta suurille EU-maille.

Suomessa asiasta ei ole kayty missaan vaiheessa avointa julkista keskustelua. Eduskunta on hyvaksynyt seka EU:n perustuslain etta Lissabonin sopimuksen ilman kansanaanestysta. Mielipidekyselyjen perusteella suuri enemmisto suomalaisista olisi halunnut asiasta kansanaanestyksen. Mita ilmeisimmin EU:n perustuslaki olisi kaatunut kansanaanestyksessa myos Suomessa.

Menettely EU:n perustuslain ja ns. Lissabonin sopimuksen kanssa kertoo paljon EU-systeemista ja EU-Suomesta. Kumpikaan ei kesta avoimuutta eika todellista kansanvaltaa. EU on aidon demokratian vastainen rakennelma. Sen ovat toki jo hyvin monet huomanneet.

Irlannista viela. Tassa tekstissa eivat taida nakya pisteet a- ja o-kirjainten paalla. Se johtuu siita, etta kirjoitan tata nettikahvilassa Irlannin paakaupungissa Dublinissa. Irlantilaiset ystavani kertoivat, etta he suhtautuvat luottavaisesti tulevaan uuteen kansanaanestykseen. Siis siihen, etta myos lokakuussa Lissabonin sopimus torjutaan. Irlantilaisten tunteet aanestysta kohtaan ovat pelon ja vihan sekaiset. Talouskriisi koettelee Irlantia kovin kourin ja maan hallitus on hyvin epasuosittu. Hallitusta tukee vain noin 25 prosenttia irlantilaisista. Eurosta on suuresti haittaa Irlannille. Aioin kirjoittaa, etta Irlanti karsii eurosta, mutta aan pisteet eivat siis nay.

Irlantilaisille tullaan tarjoamaan joitakin naennaisia myonnytyksia, jotta he hyvaksyisivat Lissabonin sopimuksen, mutta sopimusta ei tulla muuttamaan. Jos jasenmaa esim. saisi "oman komissaarin", mita merkitysta silla olisi? Jo nyt komissaarit joutuvat vannomaan uskollisuudenvalan unionille ja lupaamaan etteivat aja minkaan jasenmaan etuja. Lissabonin sopimuksen mukaan jasenmaa menettaa oikeuden paattaa kyseisesta maasta valittavan komissaarin henkilosta. Jasenmaa voi siis esittaa komissaariksi tiettya henkiloa, mutta ei voi siita paattaa.

Tulevissa EU-vaaleissa suomalaisilla on mainio tilaisuus kertoa, mita mielta he ovat EU-politiikasta. Tuki Itsenaisyyspuolueelle on samalla tuki kansanaanestyksille ja nykyisen huijauksen lopettamiselle. Mita vahvemman tuen saavat EU-jasenyytta vastustavat ja voimakkaasti kritisoivat eri puolilla EU:ta, sita paremmat mahdollisuudet irlantilaisilla on pitaa paansa ja torjua demokratian vastainen Lissabonin sopimus uudelleen syksylla.

0 kommenttia: