15. huhtikuuta 2009

Suurten riskien välttäminen ja geenimuuntelu

Monia asiaan vihkiytymättömiä varmaankin ihmetyttää se, että geenimuuntelusta esitetään täysin vastakkaisia näkemyksiä. Tämä on toki tavallista monessa muussakin kysymyksessä, mutta kun kyse on ruoasta, voisi toivoa asiantuntijoina esiintyviltä jonkinlaista yhteisymmärrystä.

Suhtautumisessa geenimuunteluun ei yhteisymmärrystä ole näkyvissä. Siksi kannattaa muistaa, että on kaikki syy välttää sellaisia menettelyjä ja toimintatapoja, joilla on laajat mutta tuntemattomat vaikutukset. Tämä pätee muuhunkin kuin ruoan tuotantoon.

Geenimuuntelun suhteen riskit ovat ilmeiset ja suuret. Kun tutustuu geenimuuntelun merkittävimpään toteuttajaan, kansainväliseen suuryritykseen Monsantoon, on helppo nähdä perussyy geenimuuntelun taustalla. Se on raha.

Ruoan geenimuuntelua yritetään perustella mm. nälän voittamisella. Perustelu on irvokas, kun tiedetään, että geenimuunneltujen siementen kalleus on ajanut esim. Intiassa tuhannet maanviljelijät itsemurhiin.

Lähivuosikymmeninä ruoka tulee olemaan maailmalla suuri kysymys. On suomalaisten tehtävä hoitaa asiat niin, että Suomessa riittää turvallista ruokaa omasta takaa.

Köyhimpien maiden ruokaturva hoituu myös parhaiten mahdollisimman suurella omavaraisuudella. Jokaisella maalla tulisi olla sekä oikeus että velvollisuus huolehtia elintarvikeomavaraisuudestaan peruselintarvikkeiden osalta.

0 kommenttia: