20. maaliskuuta 2009

Hallitus jatkaa epäoikeudenmukaista veropolitiikkaa

Sekä valtiovarainministeri Katainen että kuntaministeri Kiviniemi patistavat kuntia korottamaan kiinteistöveroa. Valmisteilla on kiinteistöveron vähimmäis- ja enimmäisprosenttien korottaminen. Tarkoitus on näin antaa kunnille mahdollisuus kerätä nykyistä enemmän verotuloja.

Ministerien linjaus on mielenkiintoinen, kun muistetaan, mitä muuta hallitus on tehnyt tai jättänyt tekemättä verotuksen suhteen. Nykyinen hallitus on aiemmin päättänyt jatkaa veroleikkauksia, joista hyötyvät eniten suurituloisimmat. Hallitus on myös torjunut pääomatulojen verotuksen muuttamisen progressiiviseksi, joka merkitsisi suurten pääomatulojen verottamista nykyistä 28 prosenttia enemmän ja pienimpien ehkä tätä vähemmän. Itsenäisyyspuolueen usein toistama esitys alle 1000 euron kuukausitulojen tekemisestä kokonaan verottomiksi ei ole myöskään etenemässä hallituksessa.

Hallituksen veropolitiikka on eriarvoisuutta lisäävää. Esitykset kiinteistöveron korotuksista merkitsevät saman linjan jatkamista. Kiinteistövero on tasavero, joka ei ota huomioon maksajan tuloja.

Oma lukunsa on se, että kiinteistöveron merkitys kuntien taloudessa on vähäinen. Erään keskikokoisen kunnan kuluvan vuoden talousarviossa kiinteistöveron osuudeksi kunnan tuloista arvioidaan 2,2 prosenttia.
Kiinteistöveron merkittäväkään korottaminen ei siis ratkaise kuntien talousongelmia.

Valtiovallan ja erityisesti maan hallituksen tulisi selkeästi ottaa suurempi vastuu kuntataloudesta, siis peruspalvelujen rahoituksesta. Yhteisestä kakusta olisi leikattava nykyistä suurempi osuus peruspalveluihin.
Se pitäisi tehdä nykyistä oikeudenmukaisemmalla verotuksella.

0 kommenttia: